Algemeen
Zijn de afbeeldingen op de website van de woning die ik ga huren?

De afbeeldingen die je op deze website ziet zijn gemaakt in een modelwoning. Deze zijn bedoeld om je een indruk te geven van de woning zodra je deze hebt ingericht. Voor de exacte indeling van de studio bekijk je de plattegrond van de woning. Hierop zie je de indeling en afmetingen ingetekend.

Tot wanneer kan ik inschrijven?

De verhuur is van start!

De eerste inschrijfronde liep tot en met 22 november 2020. Momenteel wordt er gewerkt aan het checken van alle dossiers. Was jouw inschrijving compleet? Dan hoor je uiterlijk 4 december of we aan jou een woning kunnen toewijzen. Heb je nog niet ingeschreven? Dan kan dat nog steeds, we verwachten namelijk niet dat alle woningen gelijk verhuurd zijn. Na 4 december worden alle nieuwe inschrijvingen weer in behandeling genomen en word er gekeken of we je kunnen matchen met een beschikbare woning.

Wat zijn de huurprijzen?

De huurprijzen worden binnenkort bekend gemaakt. Wil je daar een update over ontvangen? Zorg er dan voor dat je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Daarom is het niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Wanneer worden de appartementen in YOURS opgeleverd?

Naar verwachting worden de appartementen van Phaedra vanaf medio februari 2021 opgeleverd aan huurders. Vervolgens worden de appartementen Ektor medio maart opgeleverd en Callisto vanaf maart.

Vele professionals op de bouw zijn dagelijks bezig om deze mooie appartementen op tijd op te kunnen leveren. Maar er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn die de bouw vertragen. Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals harde wind of vorst, maar ook het aanleveren van bouwmaterialen. Wil je graag weten hoe het er voor staat? Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Kan ik de woning bezichtigen?

Je bent vast erg nieuwsgierig hoe de woningen er uit komen te zien! Wegens veiligheidsrichtlijnen op de bouw is het niet mogelijk om de woningen zomaar te bezichtigen. Om je toch een goed beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, plaatsen wij op deze website impressie beelden  en/of video’s zodra deze beschikbaar zijn. Voor YOURS zijn er foto’s van een modelwoning geplaatst op de website.

Mocht er een kijkmogelijkheid georganiseerd worden op de bouw of een modelwoning, word je daarvan op de hoogte gebracht via onze nieuwsbrief. Zorg er dus voor dat je die ontvangt!

Wat is de invloed van de maatregelen omtrent Corona op de bouw?

Op deze website vermelden wij de geplande oplevering van de woningen. Op dit moment verwacht de aannemer dat deze datum wordt gehaald. Echter, de opleverdatum kan door omstandigheden verzet worden, zoals bijvoorbeeld door het later aangeleverd krijgen van de bouwmaterialen of wanneer er verdere beperkende maatregelen door de overheid worden ingevoerd. Wij houden dit goed voor jou in de gaten en wanneer je bij ons een woning wilt huren, informeren wij je uiteraard tijdig over de sleuteloverdracht.

Houd hier dus rekening mee wanneer je de huur opzegt of je woning verkoopt.

Toetsing en inkomen
Aan welke criteria moet ik voldoen?

Om in aanmerking te komen voor een appartement is het van belang dat je kunt voldoen aan de inkomensrichtlijnen. Als huurder moet je zelf aan deze richtlijnen voldoen, garantstelling van derden is niet mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je geen negatieve BKR registratie hebt.

Je kunt je inschrijving starten via de button ”direct inschrijven” bovenaan de webpagina. Hier wordt gevraagd om gegevens over je inkomen in te vullen. Aan de hand van de documenten die worden opgevraagd, wordt vervolgens gecontroleerd of je aan de inkomenseis voldoet.

 

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom gelden er inkomensrichtlijnen. Die zijn als volgt:

  • Bij inkomen uit loondienst: minimaal bruto maandinkomen van 3.5 x de maandhuurprijs bij éénkamerappartementen en 4 x de maandhuurprijs bij meerkamerappartementen. Een tweede inkomen telt hierbij voor 100% mee.

Voor de gestoffeerde studio’s en appartementen en de gemeubileerde studio’s in Callisto geldt: minimaal bruto maandinkomen van 3 x de maandhuurprijs. Een tweede inkomen telt hierbij voor 100% mee.

Kan ik als ondernemer een woning huren?

Jazeker. Uiteraard moet je wel voldoende winst maken en dat kunnen aantonen. Daarom vragen wij bij de online inschrijving specifieke documenten van ondernemers. Het is goed om te weten dat aan ondernemers een waarborgsom van 3 maanden huur wordt gevraagd bij het sluiten van de huurovereenkomst.

Kan ik als uitzendkracht een woning huren?

Het is belangrijk dat je ook op langere termijn de huur kunt betalen. Daarom is het noodzakelijk om een arbeidsovereenkomst van minimaal één jaar te hebben, ondersteund met een intentieverklaring van de werkgever. Met een nul-urencontract of een contract via een uitzendbureau kun je niet aan deze voorwaarden voldoen. Een contract via een detacheringsbureau wordt beoordeeld aan de hand van de voorwaarden van het contract.

Telt eigen vermogen mee als inkomen?

Wanneer je eigen vermogen hebt en dit van belang is om mee te tellen, dan rekenen wij 10% van het vermogen mee als inkomen bovenop het overige jaarinkomen. Eigen vermogen vanaf € 50.000,- telt mee. Naast je eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Telt een uitkering mee als inkomen en (hoe) wordt deze meegenomen in de berekening?

Een uitkering telt mee als eerste inkomen indien je kunt aantonen op lange termijn structureel aan de inkomenseis te kunnen voldoen. Daarnaast telt een uitkering, wanneer het een 2e inkomen betreft, mee in de berekening.

Telt studiefinanciering mee als inkomen?

Studiefinanciering is een lening, en telt daarom niet mee als inkomen.

Mogen ouders of derden garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomensrichtlijnen?

Ja, ouders mogen garant staan. Voldoe je voor 80% aan de gestelde inkomenseis dan is garantstelling door een van de ouders mogelijk.

Inschrijven
Waar kan ik het inschrijfformulier vinden? En waar kan ik mijn documenten uploaden?

Je vind de button met ‘direct inschrijven’ rechtsboven aan de webpagina. Je kunt vervolgens een account aanmaken voor ‘mijn omgeving’; een online dossier waarin je veilig jouw gegevens en documenten kunt aanleveren.

Meer informatie over het aanleveren van documenten en een downloadbare documentenchecklist vind je op deze pagina.

Welke gegevens moet ik uploaden voor de inschrijving?

Tijdens de inschrijving worden er documenten opgevraagd. Dit zijn voornamelijk documenten gerelateerd aan je identiteit en je inkomen. Welke documenten dit precies zijn, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Tijdens het inschrijfproces krijg je hier meer uitleg over en zie je in jouw persoonlijk dossier welke documenten er worden gevraagd.

Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten.

Na het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele waarborgsom te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. Een waarborgsom wordt gevraagd indien je zelfstandig ondernemer bent, in loondienst voor bepaalde tijd bent, je niet volledig aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen of in het geval van afwijkende situaties.

Hoe worden de woningen toegewezen?

Zodra de verhuur van start gaat, krijgen alle geïnteresseerden de mogelijkheid om zich online in te schrijven voor hun droomwoning. Tijdens de inschrijving worden persoonsgegevens, informatie over jou inkomen en eventuele vaste maandlasten opgevraagd. Deze informatie wordt gebruikt om te controleren of je aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen. Ter ondersteuning van de ingevulde informatie, upload je de gevraagde documenten in jouw dossier. Deze documenten tonen aan dat de door jou ingevulde informatie klopt.

Geschikte kandidaten worden vervolgens gematcht met de beschikbare woningen. Dit gebeurt op basis van de ingevulde gegevens, jouw voorkeurswoningen en eventuele toewijzingscategorieën die vooraf kenbaar worden gemaakt. Indien er meerdere geschikte kandidaten voor één woning zijn, wordt er een digitale loting ingezet om de voorlopige toewijzing te bepalen.

Huren & voorwaarden
Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten?

Ja, naast de huurprijs betaal je maandelijks een bedrag van €35,- aan servicekosten.

Wie kan een woning huren in YOURS?

Huurders die zelf in het appartement gaan wonen en zich na de verhuizing inschrijven op het gehuurde adres in de Gemeente basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Leiden. Het is verboden om een woning voor korte of langere periode (short stay, Airbnb e.d.) onder te verhuren. Daarbij moet je voldoende inkomen generen.

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Waarvoor betaalt een huurder van een appartement servicekosten?

Iedere huurder draagt via de servicekosten bij aan het onderhoud en de schoonmaak van gemeenschappelijke, ofwel algemene, ruimten in het complex. Dit zijn de hallen, liften, gangen, het trappenhuis, de fietsenstalling en de gemeenschappelijke daktuin. Denk aan kosten voor elektriciteit, onderhoud van algemene installaties, onderhoud liften, schoonmaakkosten, tuinonderhoud, water, telefoonkosten lift, glasverzekering.

Kan ik een woning delen met een vriend/collega?

Woningdelen is niet toegestaan. In YOURS kun je alleen huren als alleenstaande, samenwonende of met je gezin.

Is het toegestaan om huisdieren te houden?

Je neemt natuurlijk graag je harige vriendje of goudvis mee naar je nieuwe huis. Mits dit geen overlast veroorzaakt voor andere bewoners, is dit toegestaan. Zorg er dus voor dat je huisdier niet overmatig blaft of miauwt, ontsnapt uit de woning (of tuin) en geen schade aan de woning toebrengt.

Let op! In de gemeubileerde woningen is een huisdier niet toegestaan.

Is het schilderen van de wanden toegestaan?

De wanden worden met behang in een neutrale kleur opgeleverd. Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden `sausen` of (opnieuw) behangen.  Houdt er rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in het oorspronkelijke staat moet terugbrengen.

Kozijnen en deuren mag je niet schilderen. Boren in tegels (badkamer, toilet, keuken) is niet toegestaan.

Mag er een laminaatvloer gelegd worden?

Laminaat is toegestaan. De studio’s en appartementen in YOURS hebben geen vloerverwarming. 

Huur je een woning in Callisto? Dan wordt de woning inclusief vloer opgeleverd. Het gaat hierbij om een luxe waterdichte licht eiken laminaatvloer.

 

Wat zijn de voordelen van huren?

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per eerste van de volgende maand, met 1 maand opzegtermijn.

Daarnaast geniet je van een modern duurzaam appartement, met een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur én lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er eens iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor je klaar!

Kwaliteit
Hoe zijn de wanden en plafonds afgewerkt?

De woonkamer, hal en slaapkamer(s) zijn met behang in een neutrale kleur afgewerkt. Het plafond en de wand in het toilet boven de tegels wordt voorzien van wit spuitwerk.

Kan ik zelf een keuken en/of een badkamer uitkiezen?

Nee, dat hebben wij voor je uitgekozen. De indeling en inrichting van de keuken en badkamer vind je op de plattegronden

Wat voor keuken zit er in de woning?

Een keuken van het merk Bribus, witte kasten met zwart composiet blad en inbouwapparatuur van ATAG: een inductiekookplaat, afzuigkap, vaatwasser, oven met geïntegreerde magnetron en koel- / vriescombinatie. In de keuken bevindt zich de aansluiting voor de wasmachine. De opstelling wordt weergegeven op de plattegronden.

Hoe is de badkamer ingericht en afgewerkt?

Op de plattegronden vind je de indeling van de badkamer; wastafel, zwevend toilet, inloopdouche of douchegelegenheid met deur. Er komt een elektrische handdoekenradiator en boven de wastafel hangt een planchet en spiegel.

De tegels zijn van Mosa. Op de vloer zwarte 30 x 30 cm, in de douchehoek 15 x 15 cm. De tegels op de wand zijn hoogglans wit, 15 x 30 cm en zijn liggend tot aan het plafond aangebracht.

Is het appartement van vloerverwarming voorzien?

Nee, de studio’s en appartementen in YOURS worden verwarmd middels moderne elektrische radiatoren.

Hoe wordt het appartement verwarmd?

De appartementen worden verwarmd door elektrische radiatoren in de woon- en slaapkamers en badkamer.

Hoe is de ventilatie geregeld?

De mechanische ventilatie is geregeld via een warmte-terug- win unit (WTW-unit) die je kunt regelen via een standenschakelaar in de keuken.

Hoe is het toilet afgewerkt?

Hangend wandcloset en fonteintje met toiletkraan. Mosa tegels, zwart op de vloer 30 x 30 cm, de wandtegels hoogglans wit, 15 x 30 cm, liggend aangebracht tot een hoogte van ca. 1,35 m. De wand boven het tegelwerk is voorzien van spuitwerk.

Voorzieningen
Wat is een “gestoffeerde” woning?

De appartementen en studio’s in Callisto worden gestoffeerd opgeleverd. Dat betekent dat er al een vloer en raambekleding aanwezig is. Er wordt een luxe waterdichte licht eiken laminaatvloer gelegd en er hangen velours gordijnen in een neutrale tint. In de woning is geen wasmachine aanwezig, hiervoor is een opstelplek in de keuken gerealiseerd waar je zelf een wasmachine op kunt aansluiten.

Komt er een plek waar ik mijn buren kan ontmoeten?

Ja, op de parkeergarage komt een grote daktuin. In het ontwerp voor de inrichting van de gezamenlijke daktuin is rekening gehouden met groen, ontspanning en inspanning. Er komen fitnesstoestellen, picknicktafels, planten en bomen. Hier ga je zeker afspreken met andere bewoners!

Waar kan ik mijn auto of motor parkeren?

Je kunt optioneel een parkeerplaats in de afgesloten parkeergarage in het complex huren. De parkeerplaatsen zijn gelimiteerd beschikbaar en zijn nu nog niet in verhuur.

Komt er een fietsenstalling?

Ja, ieder complex krijgt een eigen fietsenstalling.

Duurzaamheid
Hoe energiezuinig zijn de woningen?

De woningen zijn all-electric, heel goed geïsoleerd en op de daken liggen zonnepanelen die stroom opwekken ten behoeve van de algemene ruimtes. Dat scheelt weer in de servicekosten. Daarmee is je appartement helemaal klaar voor een duurzame toekomst.